• banner
  • З чого насправді виготовляють популярні рибні закуски. Гидота!

    У будь-якому супермаркеті як у морі, море всіляких рибних делікатесів до пива. Тут і кальмари копчені з перцем, і солоно-сушена риба-голка, і смужки лосося, і … ще купу всілякого, чому навіть назву не відразу запам’ятаєш.
    Але ось в чому підстава:

    в більшості випадків назва продукту не має нічого спільного з сировиною, яка використовується для його приготування.

    Винахідливі китайці винахідливі у всьому, навіть тут. Вони здатні любе третьосортне лайно перетворити в дорогий делікатес. Знайомимо вас детально з чого насправді виготовлене те, що ви так часто купуєте собі до пива:

    Тунець на шкірці.

    Насправді це подрібнені копчено-солоні (або просто солоно-сушені) смужки блувайтинга (путасу) – досить смачної промислової риби, але значно дешевшої за тунець.
    fish-snacks-2
    Іноді філе путасу продається в первозданному вигляді:
    fish-snacks-3

    Солоно-сушені (солоно-копчені) смужки тунця (м’ясо тунця).

    Насправді – продукт вироблений з сурімі – подрібненого і пофарбованого за спеціальною технологією м’яса білої риби. Кілька років тому для виготовлення сурімі масово використовувався минтай, тепер же використовується сайда – найдешевша біла риба.

    Також з сурімі виготовляється маса інших «імітацій» морепродуктів, зокрема – крабові палички, що породило відому приказку «при виготовленні даних крабових паличок жодного краба не постраждало».

    Солоно-сушені смужки лосося. Насправді – аналогічно тунцю: продукт сурімі.

    fish-snacks-4

    Солоно-сушений (солоно-копчений) подрібнений кальмар.

    fish-snacks-5

    Тут ситуація трохи краща: це хоча б дійсно кальмар.

    Правда не той кальмар, який ви купуєте в магазинах і готуєте вдома, а його дешевий побратим: гігантський кальмар – Dosidicus gigas з абсолютно огидним м’ясом, яке практично неможливо приготувати вдома так, щоб його можна було б з’їсти без нудоти.
    fish-snacks-6

    В останні роки філе гігантського кальмара продають копченим в супермаркетах, виглядає воно ось так:

    fish-snacks-7

    На смак – рідкісна погань, але дешево і тому купується.

    Солоно-сушене (солоно-копчене) крило кальмара – більш дешевий варіант тієї ж самої гидоти.

    Не дуже зрозуміло, чому крило гидкого кальмара дешевше за його тушку… Мабуть, у нього ще більш непридатний для споживання смак.
    fish-snacks-8

    Солоно-сушена риба-голка.

    Насправді – Tylosurus acus melanotus, дійсно риба, яку можна так назвати.

    fish-snacks-9

    В цілому вигляді виглядає ось так:
    fish-snacks-10

    Солоно-сушений жовтохвіст

    fish-snacks-11

    Аналогічну рибу – Pompano – імпортують в замороженому вигляді для подальшої переробки вже в нашій країні. У нас в магазинах вона продається або під оригінальною назвою «помпано», або під шахрайською «вомер».

    fish-snacks-13

    Справжній же вомер «лобастенький» і виглядає так:
    fish-snacks-12

    У нас його коптять. На смак – як підпсована скумбрія.
    Тепер щодо технологій обробки.

    На наше прохання технолог заводу описав виробництво самого масово експортованого в Росію і Україну продукту – подрібненого солоно-сушеного кальмара.

    Виглядає все це так:

    1. Receving raw materials / доставка сировини на завод.
    2. Cleaning and trimming squids / очищення (миття) і обрізання непотрібних частин тушки кальмара.
    3. Squids fillets in boiling water / варіння філе кальмара в киплячій воді.
    4. Seasoning with the ingredients / добавка в воду інгредієнтів (сіль, цукор, D-Sorbitol, Monosodium glutamate).
    5. Dring / сушка.
    6. Roast / прожарка.
    7. Shredded / подрібнення.
    8. Final seasoning / повторна добавка інгредієнтів (сіль, цукор, D-Sorbitol, Monosodium glutamate).
    9. Dry the final products / повторна просушка.
    10. Filings coherer inspect / тестування смаку.
    11. Packing / упаковка.
    12. Carried to cold storage / доставка на склад.

    Склад кінцевого продукту виглядає так:

    • кальмар 89%
    • цукор 7,2%
    • сіль 1%
    • Monosodium glutamate 1%
    • D-Sorbitol 1,8%

    Тепер детальніше, про ці загадкові невідомі добавки. Ще один поганий сюрприз для вас!

    Monosodium glutamate – глутамат натрію (мононатрієва сіль глутамінової кислоти) — харчова добавка, призначена для посилення смакових відчуттів за рахунок збільшення чутливості рецепторів язика. Білий кристалічний порошок, добре розчинний у воді. У китайців відомий як «смакова приправа». Додається у всі снеки, особливо у найдешевші.  Небезпечна речовина, яка в надмірних кількостях (а згадайте скільки снеків під пиво ви завжди непомітно вживаєте) впливає на мозок і нервову систему, в звичайних кількостях – дуже негативно впливає на нирки,  викликати астму, страшні алергічні реакції. Дітям, а також вагітним взагалі  протипоказаний. У людей, які регулярно споживають глутамат натрію, порушується структура очної сітківки, виникають проблеми з травленням, гормональний дисбаланс. Зростає ймовірність розвитку виразкової хвороби шлунка і гастриту.

    D-Sorbitol – осмотично активний препарат; виявляє діуретичну, дезінтоксикаційну, жовчогінну, спазмолітичну і проносну дію. Ізотонічний розчин сорбітолу вводять для поповнення організму рідиною. При прийомі всередину надає холеретичну і холецістокінетіческім дію; в високих дозах гальмує жовчовиділення і викликає проносний ефект.

    Побічні дії при його вживанні: слабкість, нудота, запаморочення, метеоризм, діарея, гіперглікемія (у хворих декомпенсованим цукровим діабетом).

    Вам все ще хочеться цієї «рибки»? ;)

    Ось вам ще раз наглядно про все, що ми щойно розповідали:

    І наостанок, наші рекомендації:

    Категорично не рекомендуємо до вживання. Якщо хочете зберегти здоров’я, не вживайте усі ці снеки.

    За матеріалами: ostrnum.com

    Інші популярні та цікаві статті:


    

    Про нас

    Інтернет-видання зорієнтоване на висвітлення надзвичайних історій з реального життя звичайних людей та братів наших менших.

    Ми працюємо для того, аби додавати вашому життю приємних та світлих емоцій, та надихати вас на добрі вчинки.

    Для розміщення реклами

    Телефони:
    068-105-00-50, 050-100-66-77
    E=mail:
    ua482.news@gmail.com

    Підписатись на розсилку